U alakú konyhabútor

U alakú konyhabútor

Az U alakú konyhabútor nem véletlen az egyik legkedveltebb elrendezés, hiszen szinte bármilyen nagyobb méretű konyhához ideális. Sokoldalú, tökéletes munkaháromszög kialakítását teszi lehetővé, és nem utolsó sorban bármilyen stílusú konyhához illik. Hátránya a szűkösség érzet, és nem a legolcsóbb. A harmonikus U alak kialakításhoz gondos tervezésre van szükség. Konyhaszigettel bővítve egyszerre funkcionális és stílusos konyhát lehet kialakítani.

U alakú elrendezés

Az otthon lakhatóságával kapcsolatban a konyhabútor tervezése és elhelyezése az egyik legfontosabb tényező. Ahogy a neve is mutatja az elrendezés egy U alakot képez, amely a rendelkezésre álló területből a maximumot hozza ki. Ergonomikus megoldást biztosít, amely egy forgalmas háztartás igényeinek is megfelel, és az elrendezés a legtöbb konyha esetén jól működik. Másrészt a legsokoldalúbb elrendezés, és rengeteg tárolóhelyet biztosít.

U alakú konyhabútor előnyei

A klasszikus U alakú konyhabútor egy igen gyakori elrendezés. Általában három oldalon  beépített szekrényekből, készülékekből és megszakítás nélküli munkapultokból áll. Szellős helyiségekben és nagyobb területeken gyakran kombinálják szabadon álló szigettel, illetve kisebb konyhák esetén az egyik oldalra félsziget rögzíthető.

Központi asztal

Nagyobb helyiségekben és elegendő pult/tárolóhely birtokában egy nagy központi asztal is helyet kaphat, de elhelyezésekor ügyelni kell az asztal körüli közlekedéshez szükséges térre.

Kinek ajánlható az U alakú konyhabútor?

Az U alakú konyhabútort általában azok a családok részesítik előnyben, ahol jellemző a konyhai feladatok, például az előkészítés-főzés megosztása. De megfelelő konyhaelrendezés lehet azok számára is, akik minimális sétatávolsággal maximális munkafelületet szeretnének.

U alakú konyhabútor hátrányai

Hátránya, hogy az U alak miatt a nagyon kis konyhák túl szűknek, és zártnak tűnhetnek. A főzőterületek gyakran nyüzsgő területek, és ha esetleg többen is sütnek, főznek egyszerre, akkor akadályozhatják egymást. Nem előnyös túl nagy konyhában sem, mivel az egyik munkaterülettől a másikig túl nagy távolságot kellene megtenni. Hátránya, hogy takarítás szempontjából a lábazati belső sarkok nehezebben hozzáférhetőek. Valamint más kialakítással összehasonlítva nem a legolcsóbb megoldás.

U alakú konyhabútor kialakítása

A konyha kialakításának alapja a megfelelő bútorok kiválasztása. Az alsó szekrények többnyire fiókos elemekből állnak, felső szekrények esetén a sok zárt szekrény zsúfoltság érzetét keltheti. A szellősség érdekében a szekrények helyett a falakon érdemes nyitott, vagy lebegő polcokat elhelyezni. Nagy belmagasság esetén mennyezetig beépített, két sor felsőszekrény is elférhet.

Egyéb lehetőségek

U alakú konyhabútor szigettel

Nagyobb alapterület esetén a konyhasziget tovább növeli a munkaterületet és a tárolóhelyet. Fontos a megfelelő méret, hogy a közlekedés számára elegendő hely maradjon. Olyan helyre kell állítani, ahol főzés vagy mosogatás közben nem akadályozza a mozgást. A sziget bárpulttal és bárszékekkel is kiegészíthető.

Reggelizőpult

Az U alakú konyhabútor fal nélküli oldalán egy reggelizőpult is helyet kaphat, így egy barátságos terület jön létre a napközbeni gyors étkezésekhez.

Fogantyú nélküli egységek

A fogantyú nélküli egységek (szekrények és fiókok) fontos apróságok egy modern U alakú konyhabútor esetén: segítenek a helytakarékosságban, optikailag meghosszabbítják az U alakú teret, elegánsak és ergonomikusak. A kis konyhák tovább optimalizálhatók keskeny mélységű szekrények és a fogantyú nélküli előlapok kombinációjával.

Tippek U alakú konyhabútor tervezéséhez

Mind az előkészítő munkákhoz, a főzéshez, de még az étkezéshez is elegendő fény szükséges. Ha például kicsik az ablakok, vagy kevés a természetes fény, akkor az U alaknál kulcsfontosságú a megfelelő helyen alkalmazott (munkalapok feletti) világítás. A tér közepén lévő függesztett világítás nemcsak láthatóságot biztosít, de remekül kiemeli az U alakú konyhát.

Főként a kis U alakú konyháknál, ha alul-felül szekrények vannak felszerelve, a felületek kevés természetes fényt kapnak. A tágas és szellős érzet érdekében fényes felülettel vagy fényes és matt felületek kombinációjával világítják meg a helyiséget. A fényvisszaverő felületek javítják a világítást és esztétikailag vonzó látványt nyújtanak.

A Konyhabútor-Felújítás Budapest weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.