rusztikus

Rusztikus konyha

A rusztikus konyha az egyik legnépszerűbb stílus, könnyen kialakítható megoldásokkal rendelkezik. Előnye, hogy praktikus, kényelmes, és rendkívül barátságos vidéki hangulatot áraszt. Jól párosítható a mai modern konyha elemeivel, és ki-ki az ízlésének megfelelően tudja a rusztikus hangulatot kialakítani egy-egy jellegzetes bútordarabbal, vagy dekorelemmel.

Rusztikus konyha jellemzői

A rusztikus stílus több összetevő harmonikus keveréke, és az otthonok berendezésénél egyre inkább előtérbe kerül.  A mai rohanó világban a nyugodt régies vidékies hangulatot csempészi vissza, másrészt előszeretettel használja a vidéki polgári kúriák elemeit is. Maga a rusztikus konyha főként az anyaghasználatban érhető tetten. Például a régi padlók és agyagtéglák használatában, valamint a fa, a kő, a természetes textilek (len, pamutvászon) és más természetes anyagokból (például rézből) készült elemek jelenléte a helyiségben. Ezek az anyagok nemcsak nem mennek ki a divatból, de strapabíróak is. Az egyedi hangulatot és a részleteket a jól megtervezett világítás és a természetes fény kombinációja emeli ki.

 

Rusztikus konyhák előnyei

 

Praktikusság

Legfontosabb előnye a praktikusság, és a kiemelkedő funkcionalitás, amely miatt a konyha könnyen, és jól használható. Az optimális tárolási lehetőségek miatt a konyha jól szervezett, emellett kiemelt szerepet kap az ergonómia.

Változatosság

A rusztikus konyha egy sokoldalú stílus, számtalan variációja létezik, így mindenki megtalálja a stílusának és ízlésének leginkább megfelelő konyhát. Különböző stílusjegyek jellemzik, például a francia, Provencei-stílusú konyháknál különleges szerepet kapnak az élénk színű kiegészítők, a színes konyhai textíliák, a fonott gyümölcs és kenyértartó kosarak, vagy a fémből készült bortartó. Az angol rusztikus konyhák bútorai tartós és tömör anyagból készülnek, általában különböző méretű darabok alkotják, amelyek harmóniában állnak a krémfehér árnyalatú falakkal.

Időtállóság

A rusztikus konyhák a hagyományos elemeknek és a természetes anyagoknak köszönhetően hosszú évekig megőrzik varázsukat, időtlen eleganciájukat és funkcionalitásukat egyaránt.

Esztétikus

A rusztikus konyha jellemzője az egyszerű formák, a minimalista vonalak és a letisztult színek kombinációja. Az apró részletek pedig nemcsak meghitt atmoszférát teremtenek, de fokozzák a hagyományos vidékies hangulatot.

Egyedi stílus, egyéni igények

A rusztikus konyha korlátlan lehetőségeket nyújt az egyedi stílus és ízlés kifejezésére, és bátran lehet modern bútorokkal is keverni.

Ugyanakkor sokan ódzkodnak attól, hogy a régi bútorokkal vegyék körbe magukat. Előnye, hogy egy vadonatúj konyhabútor is jól kiegészíthető régies, vintage stílusú tárgyakkal, amelyek egyedi és vonzó hangulatot teremtenek.

Milyen a rusztikus konyhabútor?

A konyhabútor antik, vagy régi falusi szekrényt, illetve régi bútorra hasonlító bútort jelent. Általában felül üveges tálalószekrény, alul pedig tömör ajtós szekrény található. A polcokon számtalan kiegészítő (agyagváza és kerámiaváza, fonott kosarak, régi fém háztartási eszköz) áll. Központi helyen áll a nagy faasztal, amely körül a család és a vendégség is elfér. Az asztal körül háttámlás magas fa székek sorakoznak. Az asztalon friss virágok, és az ablakpárkányon is cserepes fűszernövények láthatók. Gyakori a téglaépítésű pult, amely lehet pattintott kő kirakású, nyers tégla, illetve fa konyhapult. Tágas belső terekben nagyon népszerű a konyhasziget, például az egyedi méretben legyártott rusztikus bontott gerendás fa (fenyőből, tölgyfából) kiválóan alkalmas konyhapultra, és konyhaszigetre egyaránt. A speciális csiszolás és felületkezelés miatt a felülete sima és könnyen kezelhető.

Rusztikus konyhabútor színe, anyaga

A rusztikus konyhabútor általában koptatott hatású fából, vagy arra hasonlító anyagokból készült bútorból áll. A szekrények világos színűek, gyakran fehér színűek, ami nem csak időtálló, de világosabb hatást is kelt a helyiségben. A frontok készülhetnek akár régi, vagy régies hatású fából. Akinek a koptatás már túl sok, és inkább a modern irányba szeretne elmenni, számukra jó választás a fehér színű, bemarásoktól mentes sima konyhabútor.

Nyitott polcok szerepe

A rusztikus konyhához nagyon illenek a nyitott polcok, és a felső részen ajánlott lemondani a teljes beszekrényezésről. A polcokon elhelyezett tárgyak és edények dekorelemként, és használati tárgyként vannak jelen. Bármi egy mozdulattal levehető - bár igaz, jobban kell ügyelni a tisztán tartásukra, portalanításukra.

Kiegészítők szerepe

Jellemző a dekorációs elemek halmozása: konyhai fatartók, kerámia tányérok, valamint a fehér pamutból, vagy lenből készült függönyök és asztalterítők alkalmazása.

Háztartási gépek

A rusztikus hangulat megőrzése érekében a háztartási gépek nem szabadon állnak, hanem a bútorzatba vannak beágyazva. Szerencsére kaphatók kis méretű gépek is, amelyek színben is jól passzolnak a konyha stílusához.

Modern konyha rusztikus elemekkel kombinálva

Egy modern konyhában kiválóan képviseli a rusztikus stílust egy időtlen rusztikus tölgyfaasztal, és a fa munkapult, valamint néhány fa polc. Jellemző a díszgerendák, és rusztikus - rézből, kovácsoltvasból, kerámiából készült - mennyezeti lámpatestek, és a fa parketta jelenléte, amelyek időtlen szépséget varázsolnak az otthon bármely részébe. A rusztikus stílus nem jelenti azt, hogy le kellene mondani többfunkciós konyha eszközökről. A modern elemekkel kombinált rusztikus konyhában jól megférnek a dizájnos kávéberendezések és a régi dekorelemek egyaránt.

 

A Konyhabútor-Felújítás Budapest weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.