L alakú konyhabútor

L alakú konyhabútor

Az L alakú konyhabútor az egyik legnépszerűbb típus, főként közepes és kisebb terekben jelent jó megoldást. Számos előnye van, nemcsak mutatós és praktikus, de rengeteg tárolóhelyet és nagy munkafelületet biztosít. A hatékony munkafolyamat érdekében ez az egyik legergonomikusabb kialakítás.

Mi az L alakú elrendezés?

Az L alakú elrendezés egy sarokelrendezés, amelyet két különböző hosszúságú, merőleges fal határoz meg, amelyek ahogy a neve is mutatja, L alakot képeznek. A pult és a szekrények általában a hosszabb fal mentén találhatók, a rövidebb fal mentén gyakran a tűzhely, mint fő konyhai munkagép foglal helyet. A háziasszonyok kedvelik ezt az elrendezést, mivel minimálisra csökkenti a sétaidőt a hűtőszekrény, a tűzhely és a mosogató között. Ugyanakkor mérettől függetlenül az elrendezés sok rugalmasságot biztosít.

L alakú konyhabútor előnyei

Az L alakú konyhabútor ötlete olyan terekben merül fel, ahol az egyenes elrendezés már túl hosszú lenne, így a távolságok rendszeres bejárása már nem lenne optimális. Illetve gyakran helyhiány miatt döntenek a kialakítása mellett. Az L alakú konyhabútor sokféle térben alkalmazható, előnye, hogy sokoldalú és funkcionális elrendezést kínál. Jól mutat lakásokban és családi házakban egyaránt. Igen praktikus, hiszen nagy munkafelületet és rengeteg tárolóhelyet biztosít.

A munkaháromszög szerepe

A munkaháromszög (más szóval hármas munkaállomás) a tárolás, tisztítás és főzés folyamatából áll. A munkaháromszög figyelembevétele és az alapos tervezés a záloga, hogy kényelmes és hatékony munkaterületet alakuljon ki. Így a konyhánk nemcsak praktikus és funkcionális, hanem esztétikailag vonzó lesz.

L alakú konyhabútor elrendezése

Tervezésekor érdemes szem előtt tartani a munkaháromszög elvét, amely a hűtő, a konyhapult és a sütő elhelyezését foglalja magába. A két hosszabb oldal közötti távolság ideális esetben nagyjából 250 és 350 cm között van, hogy a hűtő a konyhapult és a sütő között a mozgás ideális legyen. A méret azért lényeges, hogy a távolság sem túl hosszú, sem túl szűk ne legyen. A sütőt és a tűzhelyet biztonsági szempontból ne közvetlenül a konyha bejáratához helyezzük. Akiknél a konyhában nagyobb átmenő forgalom jellemző - a torlódás elkerülése érdekében -, ajánlott az elsődleges készülékeket, és azok munkaállomásait az ajtótól kissé távolabbra helyezni.

Munkafelület

Minden típusú konyhára igaz, hogy fontos elegendő munkafelületet biztosítani a hozzávalók előkészítéséhez és a főzési tevékenységhez egyaránt. A munkafelület kialakításánál érdemes a főzőfelület egyik oldalán legalább egy 80-90 cm széles munkafelületre is gondolni, ahol kényelmesen előkészíthető a sütés-főzés. Bár ez kisebb L alakú konyhánál (helyhiány miatt) nem biztos, hogy megvalósítható.

Tárolási megoldások L alakú konyhánál

A különböző méretű edények, konyhai eszközök és élelmiszerek tárolásához megfelelő mennyiségű és méretű tárolóhely szükséges, ezért egyaránt fontosak a pult feletti és alatti szekrények. A tárolóhely kialakításánál vegyük figyelembe az ergonómiát, a kényelmes használat érdekében a gyakran használt tárgyak könnyedén elérhető magasságba kerüljenek. A magasan lévő és az alsó szekrényekbe pedig a ritkábban használt edényeket, étkészletet helyezzük. Sarokelem esetén a forgópolcok vagy a kiforduló kosaras megoldások révén fáradtság nélkül vehetők elő még a nagyobb edények is.

Pult anyaga

L alakú konyha esetén is az anyag befolyásolja a tartósságát, és az ápolást. A faforgácsból készült munkalapok a leggyakoribbak, amelyek karcállóak, kopásállóak, és teljesen vízálló a felületük. A fa pultok általában több ápolást, és karbantartás igényelnek, mint a gránit, az akril és a kvarc munkalapok.

Elektromos berendezések elhelyezése

A hűtőszekrény, mosogatógép, sütő nagy helyet foglalnak el, és elhelyezéskor vegyük számba a használat gyakoriságát, amely élethelyzettől függően különböző lehet. Ha gyakran használunk kávégépet, mikrohullámú sütőt, akkor könnyedén használható (és takarítható) magasságba helyezzük.

L alakú konyhabútor szigettel

A hagyományos L alakú konyhabútornak igen gyakran része egy konyhasziget is, amely további pultfelületet és tárolóhelyet jelent. Ugyanakkor bárszékekkel extra ülőhelyet biztosít, ami a konyha kényelmességét és esztétikumát tovább növeli.

A Konyhabútor-Felújítás Budapest weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.