Konyhasziget

Konyhasziget

A konyhasziget számos előnnyel jár, legfontosabb, hogy roppant praktikus, és elegáns megoldás. Igaz, általában nagyobb a helyigénye, de kisebb területen okos tervezéssel félsziget is kialakítható. Jó választás azok számára, akik a lakberendezési magazinokban látott látványos modern konyhára vágynak.

Rengeteg lehetőség rejlik benne, és praktikussága miatt is érdemes átgondolni a lehetőségeket. Összegyűjtöttünk pár szempontot, amelyek segítenek a döntés meghozatalában.

Tippek konyhasziget kialakításához

A konyhasziget az egyik legnépszerűbb konyhai elem, sok otthonban a családi és társasági élet színtere. A konyhasziget iránt az igény általában a helyhiány miatt, illetve vendégségben, utazáson járva a látvány miatt merül fel. Új építésű ház, és lakás építésekor érdemes előre kalkulálni vele, mivel a csatlakozások kiépítése után már költségesek, és bonyolultak a változtatások. Amennyiben csak az előkészületi munka funkciónak kell megfelelnie, úgy a későbbiekben is beépíthető akár régi, és új épületbe egyaránt, és kevésbé mélyen kell a pénztárcába nyúlni.

A konyhasziget helyigénye

Míg a konyhasziget kiépítése már 15 m2 területen kivitelezhető, addig egy úgynevezett félsziget már nagyjából 10 m2-es területen is megvalósítható. Ilyenkor a konyha, vagy a fal egyik oldalához csatlakozik hozzá. Kialakításától függően kerülhet rá akár mosogató, vagy főzőfelület is - bár ez a magoldás jóval költségesebb, hiszen gondolni kell az elektromos csatlakozások, a szennyvízelvezetés kiépítésére, valamint a páraelszívó beépítésére egyaránt.

Munkafelület kiválasztása

A munkafelülete általában hagyományos konyhai munkalap - kellő minőségű élzárásokkal kialakítva -. Mivel minden oldalról látható, és sérülhet ezért célszerű homogén anyagból (pl. tömör fa, természetes, vagy technikai kő vagy beton) kialakítani. A maximális kényelem miatt jó, ha a magassága a munkapulttal megegyezik.

Konyhasziget előnyei

Több terület

Általában a hasznos plusz munkafelület igénye miatt döntenek a konyhasziget mellett, amely rendkívül megkönnyíti a konyhai előkészületeket. Különösen többfogásos hétvégi menü készítésekor teszi kényelmessé, és minden oldalról elérhetővé a főzést.

Optikailag elválasztja a teret

Manapság a nyitott lakótér dominál, és a konyhasziget élvezetessé és funkcionálisabbá teszi a teret. Ugyanakkor átmenetet képez a kényelmes nappali és a konyhai zóna - a főzőrész és az étkezőrész között, lerövidítve köztük a távolságot.

Plusz tárolóhely

A konyhasziget a stílusos tárolás egyik legjobb módja. Az alsó rész kiválóan felhasználható tárolóhelyként, olyan nagyobb konyhai eszközöket, edényeket pakolhatunk be, amelyeket nem napi szinten, hanem csak alkalomszerűen használunk. A speciális vasalatok sokat segítenek a helykihasználás szempontjából.

A főzés élvezetes közös program

Egy háziasszony az élete jelentős részét tölti a konyhában a család ellátásával kapcsolatos teendőkkel. Sokan azért döntenek az amerikai konyha mellett, mert elegük van az elszigetelt főzőcskézésből. A konyhasziget lehetőséget nyújt arra, hogy a családtagokat, gyerekeket is bevonjuk az előkészületekbe, és nagyobb hely jut a közös sütés-főzésre. Az étel nem a pultnál (és háttal mindenkinek) készül, így az együtt töltött idő számunkra is izgalmasabb és élvezetesebb lehet. Ugyanakkor egy kellemes pihenőblokk lehet a munkafolyamat közben.

Kilátás a nappalira és a külső teraszra, kertre

Ha még az ablakok is a konyhafunkcióhoz igazodnak, akkor a munkatevékenység során ráláthatunk a kertre, vagy a teraszra. De a kint, vagy a nappaliban játszó gyermeket is figyelemmel kísérhetjük.

Nincs szükség étkezőasztalra

Sokan ódzkodnak a nagyméretű étkezőasztaloktól. Számukra is jó választás a konyhasziget, amely kiválóan helyettesíti az étkezőasztalt. A konyhasziget mellé ízléstől függően számos ülőalkalmatosság választható, például igen divatosak és kényelmesek a magas bárszékek, amelyektől nemcsak modern, hanem különleges hangulatot kap a konyha. Jó választás azoknak, akik gyakran rendeznek társasági eseményt az otthonukban.

Konyhasziget hátrányai

Az előnyök mellett érdemes a hátrányairól is szólni. A konyha a minőségétől függően minimum 6-10 évre szóló projekt. Konyhaszigetben gondolkodni csak bizonyos négyzetméter felett érdemes, hiszen nagy a helyigénye. Ha áramot, valamint mosogatót is szeretnénk beépíteni, akkor ezek kiépítése (víz, szennyvíz) meglehetősen költséges lehet. És joggal vetődhet fel a kérdés, hogy mi legyen a konyhaszigettel, ha az élethelyzet, az igények, sőt még az ízlésünk is megváltozik a későbbiekben?

Konyhasziget kis helyen

Azoknak sem kell a konyhaszigetről teljesen lemondani, akiknek kisebb tér áll rendelkezésre. Alternatív megoldásként a komplett konyhaszigetet jól helyettesíthetik az olyan konyhabútor elemek, (például konyhai kocsi, vagy mobil aprítóblokk), amelyek használaton kívül a munkapult alá guríthatók, és szükség esetén könnyen előhúzhatók. Vagy amikor a mosogató és a főzőlap a konyhaszigeten kerül beépítésre.

A Konyhabútor-Felújítás Budapest weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.