konyha elrendezés

Leggyakoribb konyhatípusok

Egy jól megtervezett konyhabútor látványosan könnyíti meg a mindennapi munkát, emellett az otthon éke lehet. A konyaelrendezés eldöntése egy nagyon fontos lépés, hiszen funkcionálisnak kell lenni, hogy a maximumot hozza ki a rendelkezésre álló térből. Számtalan konyhabútor elrendezés ismert, a kis helyigény miatt az egyenes konyha elrendezés a leggyakoribb. A nagyobb alapterülettel rendelkezők számára ideális az L-alakú, amelyhez gyakran konyhasziget is tartozik. Illetve az U alakú és a G alakú konyha maximalizálja a teret, és rengeteg tárolóhelyet biztosít.

 

Mitől funkcionális és kényelmes a konyha?

Az álomkonyha tervezésekor számos szempont van, amely nem hagyható figyelmen kívül. Ezek egyike a rendelkezésre álló terület, amely az elrendezés lehetőséget is befolyásolja. Nagyon fontos az úgynevezett munkaháromszög, amely által a konyhánk a mindennapi használat során hatékony és kényelmes munkaterületté válik. Jellemzően minden konyha tartalmazza az alapvető konyhai gépeket. A munkaháromszög a hűtő, a konyhapult és a sütő elhelyezését foglalja magába, és az elemeket e technológia sorrend figyelembevételével ajánlott elhelyezni. Érdemes számba venni, hogy a konyhát hányan használják, hány főt kell kiszolgálnia, illetve jellemző-e a munkafolyamatok megosztása. Általánosságban igaz, hogy minél nagyobb a család annál több tárolóhely szükséges a konyhai tárgyak és eszközök tárolásához. Valamint fontos elegendő munkafelületet biztosítani a hozzávalók előkészítéséhez és a főzési tevékenységhez egyaránt.

Leggyakoribb konyha elrendezések

Az alaptípusok a következők:

Egyenes, vagy egysoros elrendezésű konyha

A legegyszerűbb elrendezés, ahol sarokfordulás nélkül a bútorok egy egységes sort képeznek, és ahol az összes funkciót egy oldalon kell megoldani a keskeny térben. A konyha méretétől függően bőven nyújt lehetőséget variációkra is, például a nyitott falakon akár több három egyenes konyha is kialakítható, ha a nyílászárókkal tagolt konyhafelület engedi.

Párhuzamos elrendezésű konyha

Párhuzamos elrendezés esetén a szemben elhelyezkedő sort egyetlen elem sem köti össze. Olyan méretű helyeken jó megoldás, ahol a két sor konyhabútor között legalább 120 cm hely marad, amely nélkülözhetetlen a konyhai zónákhoz.

L alakú elrendezésű konyha

Az L alakú konyhabútor két egymással merőleges falszakaszon helyezkedik el. Népszerű elrendezés kisebb alapterület esetén is. Általában az egyik oldal hosszabb, de akár egyenlő hosszúak is lehetnek. Rendkívül sokoldalú, és funkcionális elrendezést kínál. Igen praktikus a bőséges munkafelület és a tárolóhely mennyiség miatt. A sarokelem - a nehéz hozzáférhetősége miatt - korábban szinte minden konyhában kihasználatlan tárolási lehetőséget jelenthetett, de a mai modern és praktikus megoldásoknak köszönhetően (pl. különböző forgó polcoknak és kosaraknak) minden ott tárolt tárgy könnyen hozzáférhetővé válik. Igaz, az áruk jóval magasabb, mint a hagyományos polcos megoldásoké.

Konyhasziget

A konyhasziget egy körbejárható, szabadon álló egység a térben. A funkciója szerint jelenthet plusz szabad munkafelület a konyhai előkészületekhez, illetve feladata lehet a hármas munkaállomás (tisztítás, főzés, tárolás) folyamatának biztosítása is. Kisebb területek esetén (kb. 10 m2) úgynevezett félsziget kialakítására van lehetőség. Az L alakú és az U konyha gyakran kiegészül szigettel is, de egysoros, vagy párhuzamos konyha esetén is jó megoldás.

U alakú elrendezés

Az U alakú konyhabútor is népszerű elrendezés, általában ott választják, ahol jellemző a konyhai feladatok megosztása, illetve a maximális munkafelületet a legkevesebb sétatávolság árán szeretnék elérni. Kialakításából fakadóan nem előnyös túl kis konyhákban, mivel túl dobozosnak, szűknek tűnhetnek. Az U alakú elrendezés jellemzője, hogy három oldalon beépített szekrények, készülékek találhatók - megszakítás nélküli munkapultokkal. Míg az L-alakú konyhabútornál egy sarokelem van, addig ennél az elrendezésnél már kettő található.

G alakú elrendezés

A négyoldalú G alakú elrendezés gyakori a tágas, nagy családi konyháknál, és egyszerű mód a nyitott terű otthon szétválasztására. Leegyszerűsítve, az U alak kiterjesztése - általában egy kis félszigettel -, és funkcionalitásban is igen hasonlóak. Jól működik mind a hagyományos, mind a modern konyhákban. Igaz, nagyobb a helyigénye, de jó lehetőség a rendelkezésre álló tér maximális kihasználásra. A félsziget nemcsak plusz munkaterületet, és tárolóhelyet jelent, hanem egy kisebb család számára ideális lehet egy étkezőnek is, kiváltva az étkező asztalt.

Egy új konyhával bővíteni az otthont mindig izgalmas lehetőség. A konyha tervezése során érdemes alaposan figyelembe venni a helyiség méretét, mivel nagyban befolyásolja az optimális elrendezés kiválasztását és megtervezését. Másrészt döntés előtt érdemes számba venni, hogy a konyhának milyen követelményeknek (munkafolyamatoknak) kell megfelelni. Bármelyik kialakítás mellett döntünk, érdemes előtte átgondolni a konyhai tevékenységek során végzett munkák sorrendjét, ami nagyban hozzájárul a mindennapi munkák megkönnyítéséhez.

A Konyhabútor-Felújítás Budapest weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.